INTERESSANTE FEITJES    VAN HANS EN LEON

FRIETJES BEVATTEN EIGENLIJK MAAR WEINIG VET

Wij hebben onze frietjes laten analyseren en het resultaat was verbluffend:

Ze bevatten maar 11,7% vet. Even een vergelijk met wat andere producten.

INTERESSANTE FEITJES    VAN HANS EN LEON

ZOUT/NATRIUMCLORIDE

Is een onmisbaar element voor het menselijk lichaam. Een goed funcionerend organisme heeft verschillende grammen per dag nodig:

  • Zonder zout zouden we sterven door dehyradtie;
  • Natriumionen zijn noodzakelijk voor de verwerking van het zenuwstelsel en onze spieren;
  • Chloorionen maken ook deel uit van de maagsappen die helpen bij de vertering

Het lichaam elimineert ook zout door zweten en ons uitscheidingsstelsel. Dit moet gecompenseerd worden maar overdaad schaadt, met als gevolg een verhoging van de bloeddruk.

Eeuwen geleden werd zout vooral gebruikt als conserveringsmiddel voor voedsel. Daar het moeilijker te winnen was dan vandaag de dag, was het zeer kostbaar. In het oude Rome werd de soldij van soldaten betaald met zout. Vandaar de oorsprong van het woord “salaire”, afkomstig van het Latijnse woord “sal”. Door het gebruik van zout om voedsel te bereiden en te bewaren, vindt men het woord zout soms terug in de benaming van het product, zoals salsicha of saucisse, salaisons, enz.

INTERESSANTE FEITJES    VAN HANS EN LEON

ZOUTRESERVES

Zout is beschikbaar in quasi onbeperkte hoeveelheden. De huidige gekende reserves worden geschat op 37 biljoen ton steenzout (3,7 miljard x 1 miljard) en op ongeveer 50 miljoen tot de 4e macht ton zout opgelost in zeeën en oceanen.

Hoe wint men zout

Uit zeewater. De zoutwinning gebeurt door waterverdamping in “zoutbekkens”. Met deze methode wint men 25 a 30 gram zout per liter zeewater. Uit ondergrondse lagen. Deze lagen werden gevormd door uitdroging van binnen meren. Het zout gewonnen in ondergrondse mijnen noemt men steenzout.

INTERESSANTE FEITJES    VAN HANS EN LEON

VOEDINGSWAARDE VAN AARDAPPELS

De aardappel bevat belangrijke hoeveelheden vitamine C of ascorbinezuur. Een tekort aan vitamine C veroorzaakt scheurbuik, hetgeen destijds de dood veroorzaakte bij de bemanning van grotevaartschepen bij gebrek aan fruit en verse groenten. Aardappelen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel. Bovendien zit er geen grammetje vet in onbereide aardappelen.

Zijn aardappels dikmakers

Zeker niet als je weet dat de knol bestaat uit 80% water, 0% vetten en weinig calorieën. In vergelijking met dezelfde portie gekookte rijst, spaghetti of macaroni bevatten aardappelen slechts de helft van de calorieën.

In 200 gr aardappelen zit

Van de dagelijks benodigde hoeveelheid:

  • 40% vitamine C
  • 10 a 15% magnesium en ijzer
  • 50% kalium

Een gebrek aan magnesium kan angstaanvallen veroorzaken, ijzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en kalium is levensnoodzakelijk voor het hartritme.

FRIETWAGEN RESERVEREN?

HEB JE IETS TE VIEREN EN WIL JE VERRÈKES LEKKERE FRIET OP JE FEESTJE OF EVENEMENT? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP OM TE RESERVEREN!

BEL HANS: 06-53381171 | BEL LEON: 06-36143506 | E-MAIL ONS

INTERESSANTE FEITJES    VAN HANS EN LEON

WAAROM IS ONZE VERRÈKES LEKKER FRIET ZO LEKKER?

  • We gebruiken een aardappel die speciaal voor frituren is, wij gebruiken een Bintje;
  • Verse aardappelen worden eigenhandig geschild en gesneden,  die we daarna voorbakken;
  • Speciaal voor deze aardappels geselecteerd frituurvet wordt gemengd met een percentage rundvet;
  • Op locatie gaan we de friet voor u afbakken. Door de friet op de juiste temperatuur en de juiste tijd af te bakken krijgen we een krokante frietje. Het is ook belangrijk dat tijdens het afbakken de friet in beweging wordt gehouden.

Lees hier ons hele verhaal!

7 belangrijke tips    VOOR VERREKKES LEKKERE FRIET

7 TIPS VOOR VERRÊKES LEKKERE FRIET

  1. Het speciaal geselecteerd frituurvet vervangen na maximum 8 tot 10 bakbeurten;
  2. Geen vers en oud frituurvet door elkaar gebruiken;
  3. Indien men niet vaak friet bakt, moet men toch regelmatig  het vet of de olie vervangen, dit omwille van oxidatie door contact met zuurstof in de lucht;
  4. Bak friet en snacks gescheiden van elkaar, bak geen vis in het zelfde frituurvet;
  5. Wrijf de frieten goed droog (na ze gesneden te hebben) voor ze gebakken worden;
  6. Hoe hoger de baktemperatuur, des te vlugger het vet of de olie zal verouderen;
  7. Geen stukjes frieten in het frituurvet achterlaten!

OOGST

DE AARDAPPEL GROEIT

VOORBEREIDEN

SCHILLEN EN SNIJDEN

VOORBAKKEN

DE FRIET VOORBAKKEN

AFBAKKEN

SMAKELIJK ETEN!